Eskopuun historia

Keski-Pohjanmaan Sementtivalimo

Eskopuun historian ensimmäinen kappale kirjoitettiin huhtikuussa 1939, kun Eskolan kylässä Kannuksessa perustettiin yhtiö nimeltä Keski-Pohjanmaan Sementtivalimo. Valimoyritys polkaistiin pystyyn kolmen miehen osaamisella: kauppias Martti Rautila hallitsi kaupanteon, rakennusmestari Päiviö Pöyhtäri rakentamisen ja betonimies Jalmari Kolppanen betoninvalun käytännöt. Aluksi valmistettiin erilaisia sementtituotteita, kuten seinä- ja kattotiiliä.

Ensimmäisen tehdasrakennuksen ainoa kone oli puolen kilowatin vesipumppu, ja puhelin roikkui ”maisemakonttorissa” männyn oksasta. Sotien jälkeen maassa oli pula raaka-aineista ja etenkin koneista, joten tehdastyö käynnistyi omien koneiden rakentamisesta. Ammattimiehillä oli tuoreessa muistissa sodassa opitut metallimiehen taidot.

Eskolan Sementti ja Puu Oy

Sodan jälkeinen jälleenrakennuksen aika tarjosi asiakkaita Pohjois-Suomesta. Pian ymmärrettiin, että asiakkaat kaipasivat koteihinsa muutakin kuin valimotuotteita, joten sementtivalimon rinnalle perustettiin puusepänyritys. Osakasjoukko kasvoi kuuteen, kun mukaan tulivat puualan osaaja Jaakko Nissi, metsäpuolen ammattimies Ilmari Vähäkangas ja kauppias Aatto Pöyhtäri. Pian myynti tarjosi koteihin puusepäntuotteita ikkunoista pirttikalusteisiin, piiruvärkistä pielilistoihin ja kaivorenkaista kattotiiliin. Nimikin mukautui toimintaa kuvaavaksi Eskolan Sementti ja Puu Oy:ksi.

”Lasilistan tekoon suunniteltiin kone, jonka avulla laudasta tuli neljä listaa yhdellä kerralla. Riskeimmät miehet työnsivät sitä 5 000 metriä päivässä,” muisteli Jaakko Nissi, tehtaan tekninen johtaja 1970-luvulta.

1950-luvulla tuotteita tarjottiin rohkeasti eteenpäin, ja Eskolan Sementti ja Puu Oy pääsikin tekemään tammi-ikkunat vuoden 1952 olympialaisten tarpeisiin valmistettuihin junanvaunuihin. Erikoisia tuotteita olivat myös puiset vaatehenkarit ja vaneriset pesuastiat.

”Puuastioiden valmistus lopetettiin, kun johtaja Rautila lähetti sähkösanoman Kotkasta, missä hän oli myyntimatkallaan nähnyt erän sinkkiämpäreitä,” muisteli 1990-luvulle yritystä luotsannut Sakari Pöyhtäri edeltäjänsä liikemiestaitoja.

”Siihen aikaan oli kaupantekokin toista. Jos rakentaja oli Rovaniemellä, lähdin ajamaan aikaisin aamulla ja olin perillä, kun konttori aukesi. Auton parkkeerattuani näin, että tuolla autossa istuu mies ja tuolla toinen, ikkunakauppiaita hekin. Toista onnisti paremmin ja toista huonommin. Nykyään kulkevat vain paperit,” totesi pitkäaikainen myyntipäällikkö Kauko Kinaret.

Eskopuu

1970-luvulla tehdas kasvoi ja koneistui. Hallitilaa rakennettiin lisää, ja tehtaalle hankittiin moderneja puusepänkoneita ja kuljetusvälineitä. Kun betonivalimo 70-luvulla myytiin, muokkautui yritys Eskopuu Oy:ksi, joka keskittyi puubisnekseen: ikkunapuoleen, sahaan ja höyläämöön. 1980-luvulla tehtaassa keskityttiin valmistamaan puuikkunoita ja -ovia. Tekniikkaan investoitiin harkiten mutta säännöllisesti. Matti Silver työnjohtajana ja Sulo Peiponen tuotantopäällikkönä ovat vuosikymmenten ajan kehittäneet tuotteita muuttuvien vaatimusten mukaan. Myynnistä vastasi kolmella eri vuosikymmenellä Tapio Mäkelä.

1990-luvulla Eskopuu Oy:lle asennettiin ensimmäinen tietokoneohjattu ikkunantyöstölinja ja pintakäsittelylinja. Niiden avulla pystyttiin tekemään joustavasti pieniäkin tilaussarjoja asiakkaan toiveita vastaavia valkoisia puuikkunoita. 1990-luvulla tuotantoon otetusta puu-alumiini-ikkunasta tuli yrityksen menestystuote.

Osaksi Inwido-konsernia

Vuonna 2006 Eskopuu liittyi osaksi Inwido-konsernia, joka on pohjoismainen markkinajohtaja. Eskopuun asiantuntijaryhmä, teollisen rakentamisen osaamiskeskus, aloitti toimintansa vuonna 2015.

Nykyään Eskopuu työllistää 140 henkeä ja on yksi Euroopan tehokkaimmista ikkunanvalmistajista. Yli 70-vuotiaan yrityksen asiakkaana on tälläkin hetkellä yrityksiä, joiden kanssa liikesuhteet ovat jatkuneet 1960-luvulta asti. Eskopuun pääasiallisia asiakkaita ovat Suomessa toimivat rakennusliikkeet. Puu- ja alumiini-ikkunat sekä parvekeovet syntyvät edelleen yrityksen syntyseudulla Keski-Pohjanmaalla.

 Eskopuu valmistaa ikkunoita ja ovia rakennusliikkeiden ja alan ammattilaisten käyttöön. Vuosikymmenten kokemus on kartuttanut tietotaitomme ja osaamisemme sellaiselle tasolle, että voimme ylpeänä sanoa olevamme asiakkaidemme paras luottokumppani. Ymmärrämme asiakkaidemme liiketoiminnan lainalaisuudet paremmin kuin kukaan muu.


Eskopuu
Eskopuu
Lutakonaukio 1, 40100 Jyväskylä
Puh. 020 7769 200, Fax 020 7769 299
info@eskopuu.fi